BROTTMÅL - UTSATT FÖR BROTT

Brottmål - utsatt för brott

Utsatt för brott- målsägande

I en rättegång kallar man den som är utsatt för brott för målsägande.
Du som är målsägande kan ibland få ett målsägandebiträde.

Målsägandebiträdet är en advokat eller jurist som hjälper dig med de juridiska frågor som kan uppstå såväl i en förundersökning som vid rättegång. Det kan vara frågor om till exempel vad du måste svara på när polisen förhör dig, eller vad som händer i nästa steg.

Målsägandebiträdet hjälper till under hela rättegången. Det är domstolen som bestämmer om du har rätt att få ett målsägandebiträde.

Välj själv ditt målsägandebiträde

Det är viktigt att du har förtroende för den advokat eller jurist som du tilldelas. De därför till att välja med omsorg. Det gör du genom att så snart som möjligt säga det till polis eller utredare. Polisen förmedlar då ditt val vidare till åklagare och domstol.

Skadestånd

Du som är målsägande kan ha rätt till skadestånd. Då får du pengar av den som har dömts för brottet. Målsägandebiträdet hjälper dig att framställa skadeståndsanspråk efter samråd med dig.

Brott mot barn

Brott mot barn är svåra att utreda. Därför finns det poliser och åklagare som jobbar med ärenden där barn har blivit utsatta för brott.
De poliserna och åklagarna har speciell utbildning och är vana att prata med barn.
Precis som vuxna, så kan barn få stöd av en advokat eller jurist.
Den personen kallas då för en särskild företrädare. Barn kan också få komma till det som kallas barnahus. Där finns polis, läkare och socialtjänst samlade i samma hus.

Kontaktförbud

Om du blir hotad eller trakasserad av en person, kan den personen bli förbjuden att kontakta dig. Det kallas för kontaktförbud.
Du måste själv ansöka om kontaktförbud. Det gör du hos polisen.
Du ska alltid göra en anmälan till polisen om du upplever att du blir trakasserad eller hotad.
Sedan är det åklagaren som bestämmer om någon ska få kontaktförbud.